Kolarstwo torowe
Re: Kolarstwo torowe
No pepików załatwił koncertowo.
Ostatnio zmieniony 07 sie 2018, 13:32 przez Ukassiu, łącznie zmieniany 1 raz.
Krawczyk z medalem w eliminacyjnym 

Szkoda że odpuścił końcówkę.
To mam na myśli - jak dla mnie zepsuli widowisko. A prawdę mówiąc najczęściej gdy polscy kibice są oburzeni na jakąś niesprawiedliwość, to uważam że nie mają racji...
Bo najczęściej jej nie mają

Czy ktoś z osób bardziej znających się na kolarstwie wytłumaczy mi w czym jazda za "motorkiem" jest ciekawsza od wyścigu eliminacyjnego czy punktowego według władz że to ona jest w programie IO?
Jak dla mnie najciekawszym wyścigiem jest australijski i szkoda, że nie jest on samodzielną konkurencją olimpijską. Madison, punktowy, tempowy , za motorkiem uważam za udziwnienia.Ale jest jak jest
Analogicznie jak w przypadku wioślarstwa:
Klasyfikacja medalowa w konkurencjach olimpijskich
Holandia 3-0-2
Rosja 2-2-1
Wielka Brytania 2-1-3
Niemcy 1-2-3
Francja 1-2-1
Włochy 1-2-1
Belgia 1-1-0
Dania 1-0-1
Ukraina 0-1-0
Szwajcaria 0-1-0
Czołówka klasyfikacji punktowej (w nawiasie ilość miejsc w 8-ce):
Francja 62 (14)
Wielka Brytania 59 (11)
Rosja 55 (11)
Holandia 53 (9)
Niemcy 52 (9)
Włochy 34 (6)
Polska 30 (9)
Belgia 28 (7)
Ukraina 15 (6)
Dania 14 (2)
A co do konkurencji to zgadzam sie z przedmówca - dla mnie wyścig australijski jest zdecydowanie najciekawszy z tych w których zawodnicy startują w kilkunastoosobowej stawce. Pozostałe to chaos ciężki do ogarnięcia.
Klasyfikacja medalowa w konkurencjach olimpijskich
Holandia 3-0-2
Rosja 2-2-1
Wielka Brytania 2-1-3
Niemcy 1-2-3
Francja 1-2-1
Włochy 1-2-1
Belgia 1-1-0
Dania 1-0-1
Ukraina 0-1-0
Szwajcaria 0-1-0
Czołówka klasyfikacji punktowej (w nawiasie ilość miejsc w 8-ce):
Francja 62 (14)
Wielka Brytania 59 (11)
Rosja 55 (11)
Holandia 53 (9)
Niemcy 52 (9)
Włochy 34 (6)
Polska 30 (9)
Belgia 28 (7)
Ukraina 15 (6)
Dania 14 (2)
A co do konkurencji to zgadzam sie z przedmówca - dla mnie wyścig australijski jest zdecydowanie najciekawszy z tych w których zawodnicy startują w kilkunastoosobowej stawce. Pozostałe to chaos ciężki do ogarnięcia.
Jest jeden sprint ze startu zatrzymanego i jeden ze startu lotnego. Motorek, to kompromis i całkiem dobry pomysł, po to żeby ten co jedzie pierwszy nie był stratny przez opory powietrza.
Dzięki temu, że jest keirin to wszyscyvz drużyny mają możliwość startu indywidualnego. Jakby dodać no. wyścig eliminacyjny to bylo by podobnie z drużyną na dochodzenie.
Ostatnio MKOL zgodził się na sporo niwych konkurencji więc może w Paryżu też spróbują i dodadzą jakiś wyścig kolarski?
Ostatnio MKOL zgodził się na sporo niwych konkurencji więc może w Paryżu też spróbują i dodadzą jakiś wyścig kolarski?
ciekawsza jest na pewno dla Japsów, bo ma tam dluga tradycje, w tym zwiazana z obstawianiem
jak sie odbywa wprowadzanie nowego/wywalanie starego w kolarstwie czy czymkolwiek innym to nie mam pojecia
osobiscie uwazam keirin za mega ciekawy, mnie wiecej na równi z punktowym,eliminacyjnym i madisonem
najmniej lubie wyscigi na dochodzenie
"Futbol nauczył mnie tego, że mecz składa się z dwóch połów" - DS
Można na to spojrzeć jeszcze inaczej. Wyścigi długie jak madison, punktowy, eliminator, omnium w ogóle, to wyścigi dla kolarzy, którzy swoich sił mogą równie dobrze próbować na szosie. A więc jest to taki trochę odpowiednik halowej lekkoatletyki. Konkurencje sprinterskie to już wąska specjalizacja typowo dla torowców i może dlatego są oni bardziej faworyzowani w programie olimpijskim.
Tyle teorii, a po prawdzie jest tak dlatego, że zwyczajowo sprinty są bardziej widowiskowe dla "niedzielnego widza". 50m dowolnym jest bardziej atrakcyjne niż 1500m, 100m jest lepsze od 10000m, keirin popularniejszy od sześciodniówki, a BMX-y (job ich mać!) od czasówek ze startu zatrzymanego.
Tyle teorii, a po prawdzie jest tak dlatego, że zwyczajowo sprinty są bardziej widowiskowe dla "niedzielnego widza". 50m dowolnym jest bardziej atrakcyjne niż 1500m, 100m jest lepsze od 10000m, keirin popularniejszy od sześciodniówki, a BMX-y (job ich mać!) od czasówek ze startu zatrzymanego.