Skoki narciarskie
Skoki narciarskie
Pozwolę sobie napisać kilka słów na początek.
PIerwsze skoki przed 3 konkursem nadal nastrajają bardzo optymistycznie. Kamil Stoch po wygraniu obydwu treningów opuścił skok kwalifikacyjny. W tychże kwalifikacjach świetnie skoczyli Kot i Żyła którzy zameldowali się na podium. Ogółem wszyscy Polacy w konkursie głównym i dobre widoki na przyszłość. Trzymajmy kciuki Aby TCS został w końcu odczarowany
PIerwsze skoki przed 3 konkursem nadal nastrajają bardzo optymistycznie. Kamil Stoch po wygraniu obydwu treningów opuścił skok kwalifikacyjny. W tychże kwalifikacjach świetnie skoczyli Kot i Żyła którzy zameldowali się na podium. Ogółem wszyscy Polacy w konkursie głównym i dobre widoki na przyszłość. Trzymajmy kciuki Aby TCS został w końcu odczarowany
Re: Skoki narciarskie
Przyznam się, że nie wierzyłem w odrodzenie Stocha, dzisiejszy konkurs będzie bardzo emocjonujący.
Stoch to Stoch, klasa sama w sobie, ale to co wyprawiają Żyła i Kot jest sporą niespodzianką. Miejsce w 10. generalki mają już niemal pewne, a mogą nawet marzyć o szóstce. Z tego co pamiętam to nawet Kamil nigdy nie był w czołowej szóstce tej imprezy.
Mnie jednak dziwi brak formy Petera Prevca. Ciekawe jak taki dominator z poprzedniego sezonu stracił całą moc z poprzedniej zimy. Z kolei Domen to dla mnie nowy Schlieri, do tego dochodzi jeszcze Cene. Niestety w kontekście IO 2018 zapewne jeden z nich będzie w bardzo dobrej formie. Norwegowie powoli odradzają się, oprócz Tande widzę moc w Fannamelu, który ostatnio trochę wyhamował. Kraft to solidny rzemieślnik, podobnie jak Freund, w Korei będą mocni, jednak jak ktoś będzie miał formę życia, to raczej im nie podskoczą. Kamil jest dla mnie nad Austriakiem i Niemcem, oprócz tej niebywałej pracy, dzięki której osiąga sukcesy, ma dużo talentu, którego jednak większej dawki może pozazdrościć choćby Małyszowi czy obecnie Prevcom.
P.S. Frenud wycofał się z T4S. Ubywa więc raczej Kamilowi jeden z kandydatów do zwycięstwa w końcowej klasyfikacji PŚ. Miał wprawdzie ponad 180 pkt straty, jednak dzięki regularności i absencjom w Azji mógł to na pewno nadrobić. Wychodzi na na to, że o prymat walczyć będą D.Prevc, Tande, Kraft i Stoch.Peter Prevc ma już 400 pkt straty do brata...
Mnie jednak dziwi brak formy Petera Prevca. Ciekawe jak taki dominator z poprzedniego sezonu stracił całą moc z poprzedniej zimy. Z kolei Domen to dla mnie nowy Schlieri, do tego dochodzi jeszcze Cene. Niestety w kontekście IO 2018 zapewne jeden z nich będzie w bardzo dobrej formie. Norwegowie powoli odradzają się, oprócz Tande widzę moc w Fannamelu, który ostatnio trochę wyhamował. Kraft to solidny rzemieślnik, podobnie jak Freund, w Korei będą mocni, jednak jak ktoś będzie miał formę życia, to raczej im nie podskoczą. Kamil jest dla mnie nad Austriakiem i Niemcem, oprócz tej niebywałej pracy, dzięki której osiąga sukcesy, ma dużo talentu, którego jednak większej dawki może pozazdrościć choćby Małyszowi czy obecnie Prevcom.
P.S. Frenud wycofał się z T4S. Ubywa więc raczej Kamilowi jeden z kandydatów do zwycięstwa w końcowej klasyfikacji PŚ. Miał wprawdzie ponad 180 pkt straty, jednak dzięki regularności i absencjom w Azji mógł to na pewno nadrobić. Wychodzi na na to, że o prymat walczyć będą D.Prevc, Tande, Kraft i Stoch.Peter Prevc ma już 400 pkt straty do brata...
Majchrzak respect
Kamil raz był 4 co nie zmienia faktu, że Maciek i Piotrek prezentują się świetnie. Zwłaszcza Żyła ma wielką moc co po wyeliminowaniu niektórych "złych nawyków" według mnie robi z niego kandydata do podium niemal w każdym konkursie.
Panowie w konkursie "leżał" już Austriak, jak dali przy tym skoku zbliżenie zeskoku to jest jakaś parodia.
Panowie w konkursie "leżał" już Austriak, jak dali przy tym skoku zbliżenie zeskoku to jest jakaś parodia.
No to po wczorajszym loteryjnym konkursie znowu wszystko się zagmatwało. O zwycięstwo powalczy Tande ze Stochem, Kraft poległ zdecydowanie, przy bardzo dobrej formie Norwega i Polaka raczej nie ma już szans. Za to życiowa szansa utworzyła się przed Żyłą, który niewiele traci do 3. miejsca. Gdyby je zdobył byłaby to dla mnie niespodzianka roku w polskim sporcie (już w styczniu). O niesamowitej formie polskich skoczków świadczy fakt, że mimo loteryjnych warunków w Innsbrucku, żaden z naszych nie stracił szans na dobre miejsce, a nawet byli oni w ścisłej czołówce zawodów, czego nie można powiedzieć choćby o Prevcach, Eisenbichlerze i wyżej wymienionym Austriaku.
Majchrzak respect
Tak dobrze jeszcze nie było. Mamy 3 zawodników, którzy regularnie są w ścisłej czołówce. Na tą chwilę jesteśmy faworytami nie tylko do medalu ale złota w drużynowe na MŚ.
No to Żyła przechodzi do historii polskiego sportu. Nigdy bym się nie spodziewał. Brawo Horngacher. Na rok przed IO mamy niesamowitą drużynę. Pytanie jednak czy dociągną z taką formą przynajmniej rok.
Majchrzak respect
Stoch pierwszy, Żyła drugi, Kot czwarty, aż oczy przecieram ze zdumienia
tego jeszcze nie było. Mamy świetną drużynę, aby utrzymali taką formę przez rok!
(Szkoda tylko, że nie mogłem tego oglądać )

(Szkoda tylko, że nie mogłem tego oglądać )
Skoki narciarskie
Oglądając kolejne występy Polaków zaczynam realnie oczekiwać podwójnego sukcesu Polaków w Planicy. KK i Puchar Narodów są w zasięgu. A jeszcze kilka lat temu było to nierealne nawet w marzeniach.
-
Skoki narciarskie
No Kot powinien być nawet 3 w TCS, bo sędziowie w ostatnim konkursie źle wykonali pomiar Norwegowi. Ale trudno, nawet Lepisto, który dzwonił po konkursie powiedział, że czas Maćka nadejdzie. Kamil chyba najlepszy i najrówniejszy na świecie obecnie, chociaż na MŚ i IO boje się Domena, on zawsze może odpalić, a wiemy co potrafi jak ma świetny dzień. W Lahti minimum 2 medale moim zdaniem - 1 w drużynie i 1 indywidualnie, chociaż przy tej formie Kamila można liczyć na występ jak Małysz w Saporro, a nawet 3 złote medale. Poza tym pozostali tez nie bez szans na medal indywidualnie 

Skoki narciarskie
O ile utrzyma się jeszcze kilka tygodni mega forma Kamila i nie będzie musiał pauzować (odpoczywać) to można powoli liczyć przewagę nad drugim miejscem w KG. Na razie 42 punkty. Jutro fajnie byłoby powtórzyć dzisiejszy sukces, a za tydzień być na podium w Zakopanem.
Majchrzak respect
Skoki narciarskie
Aż tak dobrze znacie się z HannU?Krolowa Sniegu pisze:QR_BBPOST Ale trudno, nawet Lepisto, który dzwonił po konkursie powiedział, że czas Maćka nadejdzie

Majchrzak respect
-
Skoki narciarskie
Skrót myślowy, dzwonił po TdS do ojca Maćka 

Skoki narciarskie
Dziś trochę szczęśliwie(w sensie notami głównie), ale kolejna wygrana jest dla Kamila Stocha.
Teraz pora na Zakopane i nasz pierwszy start w drużynówce jako liderów PN.

Skoki narciarskie
Gdyby teraz były MŚ to mielibyśmy naprawdę ogromne szanse na 3 medale a i 4-5 nie było by niemożliwe.
Jedyne co mnie martwi to kłopoty zdrowotne Kamila, oby nie przeszkodziły w startach bo jest faworytem do zdobycia PŚ.
Jedyne co mnie martwi to kłopoty zdrowotne Kamila, oby nie przeszkodziły w startach bo jest faworytem do zdobycia PŚ.