Oni odeszli, my pamiętamy
Re: Oni odeszli, my pamiętamy
W wieku 86 lat zmarł trzykrotny medalista olimpijski w rzucie oszczepem, Gergely Kulcsar. Co ciekawe, w poświęconym mu artykule na stronie WA napisano, że jego największy międzynarodowy triumf miał miejsce podczas Światowych Igrzysk Uniwersyteckich w 1961r, kiedy zdobył złoto pokonując Janusza Sidłę.
Dzisiaj zmarł Tomasz Tomiak, wioślarz, brązowy medalista Igrzysk 1992r.
Zmarł Jerzy Szczakiel, żużlowiec, indywidualny mistrz świata z 1973 roku.
"Futbol nauczył mnie tego, że mecz składa się z dwóch połów" - DS
-
Zmarł Andrzej Stalmach, skoczek w dal, olimpijczyk z Tokio i i Meksyku, jako pierwszy Polak przekroczył granicę 8 metrów.
Właśnie przeczytałem, że w czwartek zmarła tenisistka stołowa Danuta Szmidt-Calińska, brązowa medalistka ME 1970 w deblu w parze z Czesławą Noworytą, ćwierćfinalistka MŚ w deblu. Do niej należy rekord w liczbie zdobytych medali na Mistrzostwach Polski - 67 i złotych medali na MP - 45, z czego 11 złotych w singlu, 18 w deblu (w tym nieprzerwanie 16 lat w parze z Noworytą) i 16 w mikście.
Jej mężem był równiez multimedalista MP Zbigniew Caliński a córką złota medalistka MP Katarzyna Calińska-Tomaszewska, trzecia i obecna żona bramkarza, który zatrzymał Anglików na Wembley - Jana Tomaszewskiego. Danuta Szmidt-Calińska miała 84 lata.
Jej mężem był równiez multimedalista MP Zbigniew Caliński a córką złota medalistka MP Katarzyna Calińska-Tomaszewska, trzecia i obecna żona bramkarza, który zatrzymał Anglików na Wembley - Jana Tomaszewskiego. Danuta Szmidt-Calińska miała 84 lata.
Zmarł Andrzej Pogorzelski, trzykrotny drużynowy mistrz świata na żużlu.
Zmarł Henryk Marzec, dziennikarz i działacz sportowy.
Zmarł Stanisław Gazda, wybitny kolarz, uczestnik IO w Rzymie i największych kolarskich imprez. Miał 82 lata.
Zmarł trener kolarski Edward Borysewicz. Na pewno postać kontrowersyjna ale też o przebogatej karierze,warto poczytać jak ktoś słabiej kojarzy. Dziewięć medali olimpijskich dla USA w 1984.
Podobno Covid ale w sumie to rocznik 1939 więc też trzeba mieć na uwadze.
Podobno Covid ale w sumie to rocznik 1939 więc też trzeba mieć na uwadze.
Zmarł Andrzej Gowarzewski, dziennikarz, kronikarz, twórca wielotomowej Encyklopedii Piłkarskiej Fuji. Był także pomysłodawcą rankingu lekkoatletycznego "Złote Kolce". Miał 75 lat.
Zmarł Adam Musiał, członek kadry Kazimierza Górskiego.
Zmarł dużej klasy chodziarz, kształtowany przez polskiego trenera Jerzego Hauslebera.
Zmarł trzykrotny olimpijczyk, biegacz narciarski Józef Rysula.
Nie żyje Zenon Plech.
Absolutny guru dla kogoś, kto pomieszkiwał jako dziecko w bezpośrednim sąsiedztwie stadionu GKS Wybrzeże.
Pamiętam, że na meczach na których (jak to bywa na żużlu) panowała bardziej lub mniej piknikowa atmosfera to gdy zbliżał się bieg z udziałem Plecha - jednocześnie znikały kolejki do kiełbasek, piwa i zmniejszała się liczba spacerowiczów na koronie stadionu...
Absolutny guru dla kogoś, kto pomieszkiwał jako dziecko w bezpośrednim sąsiedztwie stadionu GKS Wybrzeże.
Pamiętam, że na meczach na których (jak to bywa na żużlu) panowała bardziej lub mniej piknikowa atmosfera to gdy zbliżał się bieg z udziałem Plecha - jednocześnie znikały kolejki do kiełbasek, piwa i zmniejszała się liczba spacerowiczów na koronie stadionu...
Okropne są te ostatnie dni.
Zmarła Maria Zuchowicz, wybitna znawczyni łyżwiarstwa figurowego, sędzia i komentator tej dyscypliny, z zawodu prawnik, była prezes Trybunału Arbitrażowego przy PKOL i sędzia Trybunału Arbitrażowego do spraw sportu w Lozannie. Miała 90 lat.
Zmarła Maria Zuchowicz, wybitna znawczyni łyżwiarstwa figurowego, sędzia i komentator tej dyscypliny, z zawodu prawnik, była prezes Trybunału Arbitrażowego przy PKOL i sędzia Trybunału Arbitrażowego do spraw sportu w Lozannie. Miała 90 lat.