To raczej oczywiste, ale w ostatnich miesiącach prawie wszystko jest mniej prestiżowe.
Plebiscyt Przeglądu Sportowego 2020
Re: Plebiscyt Przeglądu Sportowego 2020
W jednym miejscu poznikały, w innym niemrpotato pisze: ↑21 lis 2020, 15:06jakoś poznikały u buków te typy na sportowca roku a przydałoby się uaktualnienie
Lewy
Świątek
Błachowicz
Zmarzlik
to pewniacy do dziesiatki, zważywszy ze jesteśmy krajem żużlowym nie zdziwię sie jak Zmarzlik wskoczy do top3
Duda też powinien być imho a dalej z głowy to nie wiem

Lewandowski 1.50
Świątek 3.00
Zmarzlik 9.00
Błachowicz 20.00
Kubacki 20.00
Za Dudę można wygrać 250:1

nie wygra i nawet nazwisko mu nie pomoże ale w dychu jakby był to spokomaruda pisze: ↑24 lis 2020, 11:07mrpotato pisze: ↑21 lis 2020, 15:06jakoś poznikały u buków te typy na sportowca roku a przydałoby się uaktualnienie
Lewy
Świątek
Błachowicz
Zmarzlik
to pewniacy do dziesiatki, zważywszy ze jesteśmy krajem żużlowym nie zdziwię sie jak Zmarzlik wskoczy do top3
Duda też powinien być imho a dalej z głowy to nie wiem
Za Dudę można wygrać 250:1![]()
bo tak to Agnieszka Brustman w 1985 i to by było na tyle chyba jesli chodzi o szachy
"Futbol nauczył mnie tego, że mecz składa się z dwóch połów" - DS
Właściwie to co takiego osiągnęła Brustman w 1985?
podejrzewam że awans do finału turnieju pretendentek o mś
oraz po części aura dokonań z lat poprzednich
plus medialność bo to zawodniczka która zrywała ze stereotypem szachistki
typu słaba aparycja plus szkła jak denka od butelek
Co prawda inny plebiscyt, ale w głosowaniu AIPS wśród kobiet nominowana jest Świątek, a wśród mężczyzn Lewandowski. Błachowicza, Zmarzlika, Dudy - niet.
Brustman jako pierwsza Polka awansowała do turnieju pretendentek. A połowa lat 80. to nie był jakiś specjalnie udany czas w polskim sporcie.
A Duda - przerwanie serii Carlsena to jest jednak samo w sobie spektakularne osiągnięcie. To tak jakby polski tenisista wygral z Nadalem na RG. Nawet jakby mial odpaść w następnej rundzie, staje się bohaterem światowych newsów i przechodzi do historii.
A Duda - przerwanie serii Carlsena to jest jednak samo w sobie spektakularne osiągnięcie. To tak jakby polski tenisista wygral z Nadalem na RG. Nawet jakby mial odpaść w następnej rundzie, staje się bohaterem światowych newsów i przechodzi do historii.
O tym mówisz? https://www.aipsmedia.com/index.html?pa ... sBest-Team
Po pierwsze, nie mam wątpliwości, że Lewandowski i Świątek to najbardziej globalnie rozpoznawalni polscy sportowcy, ale o ile Lewandowski ma legitymację w postaci tytułu najlepszego piłkarza sezonu w Europie, to nad nominowaniem Igi w takim plebiscycie już można dyskutować. Wiadomo, że tenis to najbardziej popularny, medialny sport kobiecy, zwycięstwo French Open jest czymś wielkim, ale poza tym Iga tego nie potwierdziła. Natomiast pal licho z Igą, co tam robi Williams, co tam robi Tsitsipas, co tam robi Carolina Marin, która jest 5. w rankingu światowym, nie wygrała żadnego turnieju w 2020 roku, w przeciwieństwie do wyżej sklasyfikowanych od niej zawodniczek z Azji, które nie są nominowane? I co do choroby osiągnął Ansu Fati? Nominowanie Alaphilippe'a i Pogacara, przy braku nominacji dla Roglica i van Aerta też jest mocno dyskusyjne. Oj można tak długo ...
JA mistrz świata a Pogacar zwyciezca tdf, pewnie takie jest rozumowanie, dorzucanie kolejnych nazwisk było już chyba za dużym nachyleniem ku jednemu sportowiOutsider pisze: ↑24 lis 2020, 22:01O tym mówisz? https://www.aipsmedia.com/index.html?pa ... sBest-Team
Po pierwsze, nie mam wątpliwości, że Lewandowski i Świątek to najbardziej globalnie rozpoznawalni polscy sportowcy, ale o ile Lewandowski ma legitymację w postaci tytułu najlepszego piłkarza sezonu w Europie, to nad nominowaniem Igi w takim plebiscycie już można dyskutować. Wiadomo, że tenis to najbardziej popularny, medialny sport kobiecy, zwycięstwo French Open jest czymś wielkim, ale poza tym Iga tego nie potwierdziła. Natomiast pal licho z Igą, co tam robi Williams, co tam robi Tsitsipas, co tam robi Carolina Marin, która jest 5. w rankingu światowym, nie wygrała żadnego turnieju w 2020 roku, w przeciwieństwie do wyżej sklasyfikowanych od niej zawodniczek z Azji, które nie są nominowane? I co do choroby osiągnął Ansu Fati? Nominowanie Alaphilippe'a i Pogacara, przy braku nominacji dla Roglica i van Aerta też jest mocno dyskusyjne. Oj można tak długo ...
nie rozumiem też czemu Świątek miałaby potwierdzac triumf w RG? pomijając ze z tytułu kalendarza było to niemożliwe
wygrała w potężnym stylu turniej GS i nie ma chyba co przesadnie w tej materii dalej dłubać
z pozostałymi wątpliwosciami sie zgadzam, przynajmniej tam gdzie moja wiedza nadąża

Wśród himalaistów dyskusja na ten temat nie wygasła do tej pory.
Jedni uważają, że liczy się osiągnięcie sportowe- czyli zdobycie ściany, rekordowy czas wejścia, wejście samotne, zimą, nową drogą itp.
Drudzy - że wspinaczka wysokogórska to styl życia, metoda na obcowanie z Bogiem i jakiekolwiek traktowanie jej sportowo nie ma sensu.
Jeszcze inni - że szczyt szczytem, droga drogą, a liczy się szczęśliwy powrót do bazy.
Generalnie wszyscy są zgodni, że porównywanie osiągnięć w górach wysokich nie ma większego sensu. Bo nie da się rozstrzygnąć czy większym sukcesem jest ściągnięcie spod szczytu kontuzjowanego kolegi, zdobycie ściany trudną drogą przy wycofaniu się spod szczytu, zdobycie tegoż szczytu w stylu alpejskim czy też rekordowy czas wejścia.
Trochę tak, jak w kolarstwie- czy większym sukcesem jest wygranie klasyfikacji górskiej w Giro, całego Tour de Pologne czy też etapu na Tour de France

Dziś początek Plebiscytu, konferencja i być może lista nominacji (czyżby miało być mniej niż 20 kandydatur? my byśmy spokojnie doszli do 20, licząc Niewiadomą, Klepacką, Wasick, Święty, Baumgart, torowców za wygrane PŚ itp. itd.).
W comiesięcznych plebiscycie TVP Sport na sportowca miesiąca w listopadzie wygrała Wasick 
W Polsacie Sport trwają gadki-szmatki o plebiscycie, nominowanymi będą m.in. Duda
i snowboardzista Kwiatkowski (czy nie został przedstawiony jako Dawid?).

W Polsacie Sport trwają gadki-szmatki o plebiscycie, nominowanymi będą m.in. Duda

Pewnie dałoby się to uzupełnić do "20", właśnie torowcy mi jako pierwsi na myśl przychodzą, ale chyba nie ma nikogo oczywistego pominiętego?